Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου: "Ο εργοδοτικός ετσιθελισμός απειλεί την εργατική ειρήνη"

20/2/2019

Η εργατική ειρήνη και η εργασιακή ομαλότητα τόσο στην οικοδομική βιομηχανία όσο και στη ξενοδοχειακή βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η εργοδοτική πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή της για να επιστρέψει η ομαλότητα στις οικοδομές, ενώ στα ξενοδοχεία οι εργοδότες θα πρέπει να συναινέσουν μέσα από διάλογο στην ποιοτική ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε το Δεκέμβριο του 2018.

 


Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου αναφέρει σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της σχετικά με την οικοδομική και τη ξενοδοχειακή βιομηχανία  "Την ίδια στιγμή και δυστυχώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη ξενοδοχειακή βιομηχανία υπάρχουν εξευτελιστικοί μισθοί, υπάρχει εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, υπάρχει σοβαρός αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των λίγων ξενοδόχων που εφαρμόζουν τα εργασιακά θέσμια και των πολλών που τα παραβιάζουν, και όλα αυτά βέβαια αντανακλούν σε βάρος της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η χώρα μας.

Καλείται ως εκ τούτου η εργοδοτική πλευρά να συμβάλει στην ανανέωση της σύμβασης με τρόπο που θα αίρεται η κάθε είδους εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και με τρόπο που θα αποκαθίσταται η ποιότητα στους όρους απασχόλησης.

Τα όσα δυστυχώς συμβαίνουν τόσο στην οικοδομική όσο και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης, αποτελούν πρόκληση για το ίδιο το κράτος, το οποίο πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να ανέχεται τον εργοδοτικό ετσιθελισμό.

Ιδιαίτερα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία πρέπει να υπάρξει διακριτική παρακολούθηση όλων των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα και από το νεοσυσταθέν υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει αναφορικά με την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο δεν μπορεί να βελτιώνεται ενόσω υπάρχει εργασιακή εκμετάλλευση και ελλειμματική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης.

Ευελπιστούμε πως, από τη θεωρητική στήριξη θα περάσουμε στην πραγματική και αποτελεσματική υποστήριξη γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας.

Είναι η ώρα να αποδείξει η εργοδοτική πλευρά πως, πράγματι, το εργατικό δυναμικό αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο ανάπτυξης των επιχειρήσεων, αποδίδοντας του, αυτό που πραγματικά του αναλογεί μέσα από τη συμβολή του στο παραγόμενο προϊόν."

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Μεγάλοι Χορηγοί