Το ζήτημα της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών επαναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ

26/2/2019

Το ζήτημα της θεσμοθέτησης τακτικής επιθεώρησης οικοδομών και της ενίσχυσης των νομοθετικών εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες τοπικές αρχές επαναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης σε γραπτή του δήλωση με αφορμή την κατάρρευση τα ξημερώματα παλιάς οικοδομής στο κέντρο της Λευκωσίας.

 

Το ΕΤΕΚ σημειώνει ο κ. Αχνιώτης «εδώ και χρόνια έχει καταθέσει πρόταση για θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών, έτσι ώστε να ελέγχονται έγκαιρα και να προλαμβάνονται καταστάσεις όπου οι οικοδομές θα καθίστανται επικίνδυνες».


Προσθέτει ότι «ένας σημαντικός αριθμός των κτιρίων στην Κύπρο έχει ανεγερθεί πριν την εφαρμογή του κυπριακού σεισμικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επίβλεψης». Τούτο, αναφέρει, «σε συνδυασμό με την έλλειψη της κουλτούρας συντήρησης των οικοδομών θα αυξάνει τις επικίνδυνες οικοδομές, και θα κάνει συχνότερη την απροειδοποίητη κατάρρευση τους θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και  ανθρώπινες ζωές».
 

 Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ εκφράζει επίσης τη θέση ότι «τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία για τις επικίνδυνες οικοδομές είναι πυροσβεστικά και ανεπαρκή καθώς αφορούν το στάδιο στο οποίο η οικοδομή έχει ήδη καταστεί επικίνδυνη, σημείο όπου συχνά ο ιδιοκτήτης εν απουσία αποτελεσματικών μέτρων επιβολής, δεν έχει κίνητρο για να λάβει μέτρα προς άρση της επικινδυνότητας».

«Η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη καταστάσεων πριν τα κτίρια καθιστούν επικίνδυνα», σημειώνει.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι η νομοθεσία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες τοπικές αρχές για άμεση επέμβαση και λήψη των απαραίτητων μέτρων, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη υποχρέωση του για αποκατάσταση της οικοδομής του».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Μεγάλοι Χορηγοί