ΕΙΔΗΣΕΙΣΚαμπανάκι ΚΤΚ για τιμές κατοικιών στη Λεμεσό λόγω Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος

6/3/2019

Την ανάγκη στενής παρακολούθησης και εγρήγορσης αναφορικά με την πορεία των τιμών των κατοικιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων στη Λεμεσό, που ωθούνται ανοδικά λόγω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

 


Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών για το τρίτο τρίμηνο του 2018 (περιλαμβάνει οικίες και διαμερίσματα) παρουσίασε συγκρατημένη αύξηση 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ετήσια αύξηση 1,6% (σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2017), ενώ ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων σημείωσε τριμηνιαία αύξηση 1,2%. Μεγάλη αύξηση της τάξης του 8,7% παρουσίασαν σε ετήσια βάση οι τιμές των διαμερισμάτων στη Λεμεσό.

Η αύξηση αυτή αναφέρει η ΚΤΚ, «φαίνεται να οφείλεται και στην αυξημένη ζήτηση κυρίως στις παραλιακές περιοχές, εν μέρει, λόγω των συναλλαγών που γίνονται στα πλαίσια του ΚΕΠ για απόκτηση διαβατηρίου».

«Παρά τη γενικά συγκρατημένη κατά μέσο όρο αύξηση των τιμών, η δυναμική των αυξήσεων, ειδικά στη Λεμεσό, υπογραμμίζει την ανάγκη στενής παρακολούθησης των εξελίξεων και εγρήγορσης», τονίζει η ΚΤΚ.

Σε τριμηνιαία βάση ο δείκτης τιμών κατοικιών παρουσιάζεται συγκρατημένος και έφτασε στο 0,3%. Ανά επαρχία τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο παρουσίασε η Λεμεσός με 1,4%, 1,3% η Αμμόχωστος και 0,3% η Λάρνακα. Στην Λευκωσία καταγράφηκε σταθεροποίηση και στην Πάφο μείωση 0,8%.

Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2017 (σε ετήσια βάση), η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο με 4,1% και ακολούθησε η Λεμεσός με 3,6%, η Λάρνακα με 1,6%, η Λευκωσία με 0,7% και η τελευταία η Πάφος με 0,1%.

Οι τιμές οικιών κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση μόνο στην Αμμόχωστο και Λεμεσό με 0,9% και 0,7% αντίστοιχα, ενώ στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας καταγράφηκε οριακή μείωση 0,1% και στην Πάφο μείωση 1.7% Σε ετήσια βάση όλες οι επαρχίες κατέγραψαν άνοδο πλην της Πάφου που κατέγραψε μείωση 2%. Στην Αμμόχωστο καταγράφηκε άνοδος 4,5%, στη Λεμεσό 1,6%, στη Λάρνακα 1,1% και στη Λευκωσία 0,5%.

Τα διαμερίσματα

Οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν τριμηνιαία αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στην Αμμόχωστο καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση 3%, στη Λεμεσό 2,9%, στη Λάρνακα 2,2%, στην Πάφο 0,6% και στη Λευκωσία 0,1%.

Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε όλες τις επαρχίες σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2017, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην επαρχία Λεμεσού με 8,7%.

Στην επαρχία Πάφου οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 5,2%, στην Αμμόχωστο 5%, στη Λάρνακα 2,7% και στη Λευκωσία 1,2%.

Η ΚΤΚ επισημαίνει ότι στη Λεμεσό, καταγράφεται τα τελευταία τρίμηνα μια σημαντική αύξηση των τιμών ακινήτων, ειδικά στα διαμερίσματα, όπου οι ετήσιες αυξήσεις είναι αισθητά μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες περιοχές στην Κύπρο, ενώ οι αυξήσεις στα διαμερίσματα επιταχύνονται με πιο μικρές αυξήσεις στις οικίες.

«Οι έντονες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες αναλύθηκαν και στο προηγούμενο δελτίο του Δείκτη, φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τις παράλιες περιοχές της Λεμεσού», αναφέρει η ΚΤΚ, επισημαίνοντας ακόμη ότι πιο πρόσφατα, αισθητή ανάκαμψη στις τιμές παρουσιάζουν και οι επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό», σε αντίθεση με τη Λευκωσία όπου η ζήτηση είναι εγχώρια και οι αυξήσεις πιο συγκρατημένες.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανάπτυξη και αξιοποίηση περιουσιών σε περιοχές που βρίσκονται μέσα στην έκταση που καλύπτουν οι Βρετανικές Βάσεις

13/3/2019

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την ανάπτυξη και αξιοποίηση περιουσιών σε περιοχές που βρίσκονται μέσα στην έκταση που καλύπτουν οι Βρετανικές Βάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σειρά επαφών ΣΥΠΡΟΔΑΤ με κόμματα για το θέμα των μαζικών εκποιήσεων

12/3/2019

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στα πλαίσια των προσπαθειών του για αντιμετώπιση των μαζικών ιδιωτικών εκποιήσεων, ο Σύνδεσμος άρχισε σειρά επαφών προς ενημέρωση των κομμάτων. Κάνει λόγο για τεράστιο αυτό θέμα που δημιούργησαν οι Τράπεζες, επιδιώκοντας ξεπούλημα των περιουσιών των δανειοληπτών με ιδιωτικούς πλειστηριασμούς και αδιαφανείς τρόπους μεταβίβασης των ακινήτων, είτε μέσω Παραλήπτη/Διαχειριστή, είτε κατευθείαν στο όνομα τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκδήλωση στην Αγία Νάπα για την επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου – Ινδίας

8/3/2019

Εκδήλωση για την επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου – Ινδίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην Αγία Νάπα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καλογήρου: Η αποτελεσματική εποπτεία θα καθιερώσει την Κύπρο τον πλέον ασφαλή και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

7/3/2019

Όραμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) είναι να καθιερωθεί η κυπριακή κεφαλαιαγορά ως ένας από τους πλέον ασφαλείς, αξιόπιστους και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της άσκησης αποτελεσματικής εποπτείας, η οποία θα διασφαλίζει την προστασία των επενδυτών και την υγιή ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκποιούνται ακίνητα όπου στεγάζονται ΜμΕ με διαδικασίες εξπρές, αναφέρει η ΠΟΒΕΚ

6/3/2019

Οι τράπεζες προχωρούν “με διαδικασίες εξπρές και εκβιαστικές μεθόδους στην εκποίηση ακινήτων στα οποία δραστηριοποιούνται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”, αναφέρει η ΠΟΒΕΚ σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες και τα μηνύματα που φθάνουν κοντά της είναι συγκεκριμένες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καμπανάκι ΚΤΚ για τιμές κατοικιών στη Λεμεσό λόγω Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος

6/3/2019

Την ανάγκη στενής παρακολούθησης και εγρήγορσης αναφορικά με την πορεία των τιμών των κατοικιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων στη Λεμεσό, που ωθούνται ανοδικά λόγω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ετήσια αύξηση 25% στα πωλητήρια έγγραφα τον Φεβρουάριο και μικρή αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων

5/3/2019

Ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν στα επαρχιακά γραφεία του Κτηματολογίου ανήλθαν τον Φεβρουάριο σε 834, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 25%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2018.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αρχισαν οι εργασίες ανάδειξης της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας

5/3/2019

Ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου και θα συνεχίσουν μέχρι τον Μάϊο του 2020 οι εργασίες ανάδειξης της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συμμετοχή Υφυπουργείου Τουρισμού στη μεγάλη έκθεση ΙΤB BΒερολίνου

5/3/2019

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB (Internationale Tourismus-Börse Berlin), η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ετήσια γεγονότα στον τομέα του τουρισμού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού για τα νομοθετήματα για τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

4/3/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την 1η Μαρτίου 2019 τα νομοθετήματα για τη ρύθμιση της Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ξενοδοχείων και των Τουριστικών Καταλυμάτων

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')

Μεγάλοι Χορηγοί