Θα επηρεάσει η πώληση Μη Εκτελεστικών Δανείων την αγορά ακινήτων στην Κύπρο;

19/9/2018

Η πρόβλεψη του βαθμού στον οποίο η πώληση των Μη Εκτελεστικών Δανείων ("Κόκκινα Δάνεια") θα επηρεάσει τον τομέα των ακινήτων δεν είναι εύκολη υπόθεση

 

Ο αντίκτυπος της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κυπριακή αγορά ακινήτων δεν είναι απλός, όπως εξηγεί ο Γιώργος Μουσκίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ιδιοκτητών Ακινήτων.


Η συζήτηση προέρχεται από την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να πωλήσει 14.024 μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η διεθνής εταιρεία Apollo Global Management LLC.


Οι δανειολήπτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη συναλλαγή οφείλουν περίπου € 5,7 δισ. Η Τράπεζα Κύπρου στα βιβλία της, μετά από προβλέψεις, τα έδειξε σε € 1,5 δισ.


Η Τράπεζα Κύπρου θα λάβει € 1,4 δισ. μετρητά από τη συναλλαγή, αφήνοντας σε ζημία € 135 εκατ. Είναι προφανές ότι τα ποσά των χρημάτων είναι αρκετά σημαντικά τόσο για τα δάνεια του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον τομέα των ακινήτων.


Τα εν λόγω δάνεια είναι εξασφαλισμένα με υποθήκες σε 9.065 ακίνητα, τα οποία αντιστοιχούν στον αριθμό των πωλήσεων ακινήτων στην Κύπρο για ένα ολόκληρο έτος. Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι εάν όλες αυτές οι ιδιοκτησίες πωληθούν στην αγορά ακινήτων ταυτόχρονα, σε χαμηλές τιμές, θα δημιουργήσουν μια τεράστια πτώση στις τιμές. Είναι τα παραπάνω αναμενόμενα; Μπορεί να υλοποιηθεί; Πιστεύουμε ότι αυτές οι χιλιάδες ιδιότητες δεν θα καταλήξουν στην αγορά ταυτόχρονα και σε χαμηλές τιμές. Αυτό που θα συμβεί θα εξαρτηθεί από τα σχέδια και τις προθέσεις της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων. Πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία;


Αρχικά, οι οφειλέτες θα προσεγγιστούν για να επιτύχουν φιλικό διακανονισμό, με τη δυνατότητα σημαντικής μείωσης του δανείου για άμεση ή προγραμματισμένη πληρωμή δανείου. Εάν δεν είναι επιτυχής, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων μπορεί να προβεί σε πώληση μέσω δημοπρασίας. Πιστεύεται ότι οι παρελθούσες καθυστερήσεις στις διαδικασίες των δημοπρασιών θα είναι πράγμα του παρελθόντος, δεδομένου ότι πρόσφατα έγιναν νομοθετικές τροποποιήσεις. Η πρώτη ελάχιστη τιμή δημοπρασίας θα εξακολουθήσει να βασίζεται στο 80% της αγοραίας αξίας, όπως προκύπτει από δύο αποτιμήσεις. Είναι ενδιαφέρον να αναλυθεί η φύση και ο τύπος των 9.065 περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να εμπίπτουν στο σφυρί.


Η επόμενη ερώτηση που ζητάει μια απάντηση είναι αν υπάρχει η αγοραστική δύναμη για τη δημιουργία της πώλησης αυτών των ιδιοτήτων. Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι. Παρόλο που υπάρχει έλλειψη επίσημων στοιχείων, πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιουσιακών στοιχείων (πάνω από το 80%) είναι μη ελκυστικά ακίνητα, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να πωληθούν σε τιμές αγοράς.


Λόγω όλων των παραπάνω αρνητικών παραγόντων, αναμένουμε από τους διαχειριστές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων να δίνουν τη μεγαλύτερη έμφαση στην επίτευξη φιλικών οικισμών. Εάν δεν είναι δυνατόν, θα αναγκαστούν πιθανώς να ανταλλάξουν δάνεια με ακίνητα. Αν και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επικίνδυνη, αναμένουμε από αυτά τα κεφάλαια να τοποθετήσουν τα ακίνητα στην αγορά σταδιακά, περιορίζοντας έτσι την πίεση στην αγορά και αποφεύγοντας την απότομη πτώση των αξιών των ακινήτων.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Μεγάλοι Χορηγοί