Η Leptos κερδίζει την έφεση να χτίσει δίπλα στον Κόλπο των Κοραλλίων

3/10/2018

Οι Leptos developers κέρδισαν την έκκλησή τους να οικοδομήσουν δίπλα στην παραλία Coral Bay στην Πάφο πριν από μερικούς μήνες, αλλά οι τοπικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν γι’αυτό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Πέμπτης το βράδυ

 


Η έφεση συνδέεται με την ανάπτυξη του 'Plot 1' που βρίσκεται πάνω από το Coral Bay και έχει υπέροχη θέα στην παραλία και τη Μεσόγειο Θάλασσα και χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή για 22 βίλες και «υπηρεσιές», όπως εστιατόρια και καφετέριες.
Η δημοφιλής παραλία στην Πάφο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αν και η απόφαση λήφθηκε στις 8 Μαΐου, το θέμα συζητήθηκε μόνο κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Δήμαρχος Μαρίνος Λάμπρου «κατά τύχη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αχιλλέας Αχιλλέως την Παρασκευή.

"Ο δήμαρχος το ανακάλυψε καλώντας την αρμόδια αρχή να μάθει μερικές πληροφορίες και του είπαν ότι η έφεση είχε εγκριθεί πριν από μήνες."

Πρόσθεσε: "Δεν έχω τίποτα ενάντια στον developer, αλλά ο νόμος έχει αλλάξει από τότε που υποβλήθηκε αυτή η αίτηση για άδεια σχεδιασμού και η προσφυγή δεν αναφέρει τους κανονισμούς τώρα. Πρέπει να αντισταθούμε στην κυβέρνηση για αυτή τη λανθασμένη απόφαση."

Είπε ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς περί κτηματολογίου, μπορεί να αναπτυχθεί 15% οικόπεδο για βίλες και 20% εάν υπάρχουν βίλες και υπηρεσίες, όπως εστιατόρια και καφετέριες. "Πρέπει να αφήσετε έναν δρόμο πέντε μέτρων προς την παραλία και τις πράσινες περιοχές, με μια καθαρή και «άδεια» θέα 40% προς τη θάλασσα».

Ωστόσο, η σύμβουλος είπε ότι τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στο συμβούλιο στο παρελθόν, απεικονίζει την θέα προς τη θάλασσα αποκλεισμένη, χωρίς δρόμο πρόσβασης και περιορισμένη πρόσβαση μέχρι την παραλία.

Η σύμβουλος συνασπισμού Πέγιας, Linda Leblanc, εξήγησε ότι η έφεση αφορά μια εφαρμογή προγραμματισμού του Leptos που έγινε το 2005 για την ανάπτυξη του οικοπέδου 1 στην παραλία Coral Bay, η οποία απορρίφθηκε από τον προγραμματισμό της Πάφου το 2005. Η Leptos άσκησε έφεση στην απόφαση σχεδιασμού και πήγε στο υπουργείο εσωτερικών για μια απόφαση.

"Εκκρεμεί από τότε και το θέμα συζητήθηκε συγκεκριμένα με τον Μιχάλη Λεπτό κατά τη συνάντησή μας στο Συμβούλιο του Ιουλίου με την εταιρεία Leptos", ανέφερε.

Η Leblanc δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση, το συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν την ανάπτυξη του οικοπέδου, αλλά σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους σχεδιασμού και όχι εκείνους του 2005.

Το συμβούλιο ζήτησε από την Leptos να αποσύρει την έφεση και τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε συζητήσεις σχετικά με το τι σχεδίαζαν να κάνουν εκεί οι developers. Ωστόσο, από τότε προέκυψε ότι η έφεση είχε ήδη δοθεί στο πράσινο φως πριν από τη συνάντηση αυτή.

Τον περασμένο μήνα, ο developer έστειλε σχέδιο πρότασης στον δήμαρχο, το οποίο παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Πέμπτης. Η πρόταση δεν αναφέρει την έφεση και περιλαμβάνει την κατασκευή στην παράκτια ζώνη προστασίας και σε μεγαλύτερη πυκνότητα από την ισχύουσα νομοθεσία, δήλωσε η Leblanc.

Και οι δύο σύμβουλοι συμφώνησαν ότι οι κύριοι προβληματισμοί της Πέγιας είναι εκείνοι του δημόσιου συμφέροντος, όπως η εξασφάλιση δημόσιας πρόσβασης στην παραλία.

"Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε την ταμειακή ροή, ο δήμος κάνει περίπου 800.000 € καθαρό εισόδημα ετησίως από παραλιακά κρεβάτια, ομπρέλες και τα δύο περίπτερα", ανέφερε.

Η Leblanc δήλωσε ότι τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη για την ανάπτυξη γης γίνονται αποδεκτά, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους - μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του δήμου για υποχρεωτική απόκτηση.

Σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με το νόμο - ο σημερινός σχεδιασμός από το 2011 - ορίζει την παραλία Coral Bay ως ειδική τουριστική περιοχή, με οριοθετημένους περιορισμούς στην τουριστική ανάπτυξη στη γη δίπλα στην παραλία, με πυκνότητα μεταξύ 15-20%.

"Θα πρέπει να υπάρχουν 60 τοις εκατό της γης που δεν είναι χτισμένη, με ανοιχτούς χώρους, που δεν εμποδίζουν την θέα και παρέχουν πρόσβαση στο κοινό", δήλωσε η Leblanc.

Επίσης, επεσήμανε ότι περίπου το ένα τρίτο του οικοπέδου πέφτει στην παράκτια προστατευόμενη ζώνη, από την άκρη του βράχου μέχρι την κορυφή του νερού.

"Εκεί είναι που η Leptos θα ήθελε να έχουν υπηρεσίες - όπως εστιατόρια και περιοχές παιχνιδιού."

Και οι δύο σημείωσαν ότι ο σύμβουλος θα παραχωρήσει ένα αίτημα των developers και θα συναντηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια από εκπρόσωπο της Leptos.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Μεγάλοι Χορηγοί