Το πάρκο στον Ακάμα θα είναι έτοιμο μέχρι το 2022

22/11/2018

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τους στόχους και τις βασικές διατάξεις ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για το Εθνικό Πάρκο στον Ακάμα, που βρίσκεται μέσα σε μια ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή.

 

"Υπάρχει χρονικό πλαίσιο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2022, όταν αναμένουμε να παραδώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο για το πάρκο Ακάμα έχει τρεις πυλώνες: διατήρηση της βιοποικιλότητας, να δημιουργήσουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και τις τοπικές κοινότητες και να βελτιώσουν την εμπειρία των ανθρώπων που επισκέπτονται το πάρκο.Το πάρκο προορίζεται να έχει περίπου 800.000 επισκέπτες ανά έτος.Η πρόσβαση στο πάρκο θα ελέγχεται μέσω οκτώ εισόδων. Το χρηματικό ποσό για την είσοδο στο πάρκο θα καθοριστεί σε μια μελλοντική ημερομηνία, έχοντας υπόψη τα έσοδα που χρηματοδοτούν τη διαχείριση του πάρκου.

Ο αριθμός και η θέση των εισόδων αποτέλεσαν ένα οστό διαμάχης μεταξύ των διαφόρων τοπικών κοινοτήτων που αγωνίστηκαν για τα τέλη.

 

Επιπλέον, οκτώ δρόμοι - συνολικά 85 χιλιόμετρα - που οδηγούν στο πάρκο θα κατασκευαστούν σύμφωνα με περιβαλλοντικά φιλικά πρότυπα.

 

Το πάρκο θα διαθέτει επίσης 14 εγκαταστάσεις, όπως θέσεις στάθμευσης και περίπτερα που προσφέρουν αναψυκτικά και σνακ.

Επίσης, θα συσταθεί μια συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση του πάρκου.

 

Ο κ. Καδής δήλωσε ότι τα απαραίτητα κονδύλια έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο ήταν μόνο ένα προκαταρκτικό, οι τελικές διατάξεις, μαζί με το γενικό σχέδιο για τη χερσόνησο του Ακάμα γενικά, είναι έργο σε εξέλιξη.

Το εθνικό πάρκο καλύπτει περίπου το 25% της προστατευόμενης περιοχής του Natura 2000 στη χερσόνησο. 

Η ανάπτυξη στην περιοχή, στα βορειοδυτικά του νησιού, αποτελεί από καιρό αντικείμενο διαμάχης μεταξύ τοπικών κατοίκων και φιλοπεριβαλλοντικών ΜΚΟ.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι ολόκληρη η περιοχή υπόκειται σε ελεγχόμενη ανάπτυξη και το θέλουν εγγράφως.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών οικοπέδων έχουν προηγουμένως κερδίσει δικαστικές υποθέσεις που διεκδικούν το δικαίωμά τους να αναπτυχθούν.

 

Ο Καδής είπε ότι το σχέδιο για το εθνικό πάρκο σχεδιάστηκε από κοινού από ακαδημαϊκούς και ξένους εμπειρογνώμονες, μερικοί από τους οποίους είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

 

Το IUCN θεωρεί ότι είναι "η παγκόσμια αρχή για την κατάσταση του φυσικού κόσμου και τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του."

 

Η οργάνωση, η οποία αποτελεί μέρος της κυβέρνησης, αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της κοινωνίας των πολιτών, εκδίδει τους λεγόμενους «κόκκινους καταλόγους» απειλούμενων ειδών.

 

Το σύνολο του ενεργητικού του στο τέλος του 2017 ανερχόταν σε 120 εκατ. Ευρώ. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Μεγάλοι Χορηγοί