Χρυσά κονδύλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση των ενοικίων

29/11/2018

Η κυβέρνηση δήλωσε τη περασμένη Δευτέρα ότι είναι ανοιχτή στην ιδέα της διοχέτευσης ενός μέρους των εσόδων από το πρόγραμμα Citizenship-by-Investment για τη χρηματοδότηση ενός προσιτού προγράμματος στέγασης που θα αποκαλυφθεί σύντομα.

 

 

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι εξετάζει μια πρόταση που υποβλήθηκε από το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την οποία μέρος των εσόδων από το πρόγραμμα ξένων επενδύσεων θα οδηγούσε στην επιδότηση μισθωμάτων για ευάλωτα νοικοκυριά. Η πρόταση προβλέπει την αύξηση της ελάχιστης απαιτούμενης επένδυσης αλλοδαπών - 2 εκατ. Ευρώ σήμερα - κατά 50.000 ευρώ.

 

Τα επιπλέον € 50.000 που αντλήθηκαν ανά επιτυχημένη εφαρμογή θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με τα χρήματα αυτά να βοηθούν τους ανθρώπους με τα ενοίκια τους, χωρίς να επηρεάζουν τη δημοσιονομική πολιτική. Ο Πετρίδης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα που αποκαλείται «προσπελάσιμη κατοικία», που απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες. Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση της επιδότησης ενοικίου σε επιλέξιμα νοικοκυριά κατά 10%.

 

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση ΑΚΕΛ δεν εντυπωσιάστηκε με την ιδέα αυτή, λέγοντας ότι οι άνθρωποι υποφέρουν καθώς τα ενοίκια ανεβαίνουν, μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. "Αντί για οικονομικά προσιτές κατοικίες, βλέπουμε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες άστεγους να περιπλανηθούν στους δρόμους της Κύπρου", δήλωσε αργότερα η κυρ. Ελένη Μαύρου, μέλος του Κοινοβουλίου του ΑΚΕΛ.

 

Επίσης η κυρ. Μαύρου δήλωσε ότι το «ενοποιημένο σχέδιο στέγασης» που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση και απευθύνεται σε μη εκτοπισμένους, παρέμεινε παγωμένο, ενώ από τα κονδύλια που προορίζονταν το 2018 για στέγαση προσφύγων μόνο το 56% απορροφήθηκε. Η κυβέρνηση επίσης θέτει σε προσαρμογή ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση ανελκυστήρων σε κτίσματα προσφυγικών κατοικιών, προς όφελος των ηλικιωμένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

 

Το πρόγραμμα ανελκυστήρων, δήλωσε η κυρία Μαύρου, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2021. «Συνολικά, η εικόνα είναι καταθλιπτική και δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική», σημείωσε. Οι νομοθέτες αναθεώρησαν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών για το οικονομικό έτος 2019.

 

Κατά την ίδια σύνοδο, ο κ. Πετρίδης σημείωσε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχου των ξένων υπηκόων που υποβάλλουν αίτηση για το καθεστώς υπηκοότητας ανά επένδυση. Είπε ότι η κυβέρνηση θα προσκαλέσει σύντομα προσφορές για να αγοράσει τις υπηρεσίες μιας εταιρείας ειδικευμένης στη διεξαγωγή ελέγχων ιστορικού για τους αιτούντες.

 

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του υπουργείου έχει διαθέσει κονδύλια για την αγορά άδειας χρήσης για τη βάση δεδομένων World Check, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα για πολιτικά εκτεθειμένα άτομα και άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Προς την υπεράσπιση του προγράμματος υπηκοότητας ανά επένδυση, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι ορισμένοι τρίτοι στο εξωτερικό, για τους δικούς τους λόγους, το έχουν καταδικάσει. Η κριτική έρχεται επίσης από την Κύπρο, η οποία ήταν ατυχής, επειδή οι ξένες επενδύσεις δημιούργησαν θέσεις εργασίας. Πρόσφατα, ο ΟΑΣΑ έθεσε στη μαύρη λίστα του το λεγόμενο "χρυσό διαβατήριο" της Κύπρου.

 

Το καθεστώς υπάγεται επίσης στον έλεγχο της Transparency International, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκμετάλλευσης του προγράμματος για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στο κοινοβούλιο, βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό να τους δώσει μια κατανομή των δικηγορικών γραφείων, λογιστικών εταιρειών και άλλων μεσαζόντων που χειρίζονται τις αιτήσεις του προγράμματος και οι οποίοι λαμβάνουν ένα τέλος για τις υπηρεσίες τους.

 

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αιτήσεις αυτή την στιγμή λόγω προσωπικών δεδομένων, αλλά θα εξετάσει το αίτημα και θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο. Από το 2013, 3.300 αλλοδαποί υπήκοοι που έχουν εξασφαλίσει διαβατήρια της ΕΕ μέσω της Κύπρου, κερδίζουν στη χώρα περίπου € 4.8δις.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Μεγάλοι Χορηγοί